dimarts, 16 de setembre del 2014

Galveston és una platja


Galveston és una població de Texas del golf de Mèxic. El nom el deu a Bernardo de Gálvez y Madrid, que en fou el fundador. Galveston també és una platja, i aquesta platja la sé gràcies a la novel·la titulada Galveston (per tant, Galveston també és una novel·la) d'en Nic Pizzolatto.

Amb el copyright de 2010, la novel·la Galveston s'ha publicat traduïda al castella l'agost del 2014, i no cal ser gaire perspicaç per comprendre que si Pizzolatto no fos el guionista de la sèrie True Detective (HBO) podria haver tardat molts anys més en arribar-nos. De vegades cal ser agraïts amb la indústria audiovisual nord-americana.

Nic Pizzolatto va néixer a Louisiana el 18 d'octubre de 1975, un mes abans que un general anomenat Francisco Franco morís a Madrid. Les estratègies de la naturalesa per regenerar el paisatge són fascinants.

Galveston és una novel·la exclusivament negra, intensament negra. Esquitxada de sang des del bell principi, habitada per pistolers honrats i decadents, jovenetes ambígües, locals sòrdids a la vora de les carreteres secundàries, mafiosos russos, gent que viu als aparcaments de caravanes, la remor de fons del cristianisme gòtic i tenebrós, els aiguamolls, un alè sobrenatural. Com a la sèrie de tv de la qual és guionista, Pizzolatto en té prou amb el relat d'un país per submergir el lector en una dimensió espectral que s'aboca al deliri i on tot allò malèfic es fa possible.

Pizzolatto parteix amb avantatge perquè en qualsevol punt del planeta els mots NewOrléans situen el lector en un univers reconeixible i que el predisposen a penetrar un univers de desolació paisatgística i humana. New Orléans no produeix el mateix efecte sobre l'imaginari que La Mina, Can Tunis, Miami Platja o Sant Cosme (posem per exemple), i això evidencia la feina titànica que tenim per davant (i que potser ens impedeixen uns certs prejudicis).

Per al lector que arriba verge de Pizzolatto a Galveston, la novel·la és un remolí fascinant que remet als clàssics de la literatura negra nord-americana, i especialment als descendents de Chandler (més que no pas als de Hammet). Per als lectors que havien vist True detective, Galveston és un joc de miralls que amplia el relat de Louisiana.


GalvestonNic Pizzolatto
Publicaciones y ediciones Salamandra, Col·lecció Black Salamandra
Barcelona, 2014

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada